Saturday, April 21, 2012

Pesta Kaul....

Entri kali ini berbaur kerinduan... 
:)
Berapa season agaknya aku dah tak join pesta kaul ni.. tiba2 bila tengok orang post kat wall tadi.. eh.. Mukah dah kaul.. uhuk. telan air liur sat na.. .
Apa Pesta Kaul ini sebenarnya.. 
:) 
Pesta kaul ini adalah satu pesta keramaian di Bahagian Mukah, salah satu bahagian di Negeri Sarawak. Lazimnya dan memang akan disambut pada bulan April.. Kaul ini adalah satu pesta keramaian yang dahulunya adalah untuk menunjukkan atau memberi penghargaan kepada tanah, air dan darat.. (kiranya atas pemberian rezeki la)Kaul ini memang disambut di pantai kala dana. 

Kini, kaul ini lebih kepada konsep pelancongan dan keramaian...
Kaul adalah satu simbolik kepada pelancongan di Mukah.. 



antara aktiviti yang dijalankan adalah.. 

pertandigan bot dan rakit.. 




Ratu kaul..


pesta layang layang... 



cantik kan??? 
ini adalah gambar gambar untuk pesta kaul yang lepas.. 
:)
terdapat juga gerai komuniti yang didirikan di tapak pesta kaul ini.. 
Aktiviti gerai komuniti lebih kepada gerai jualan dan pameran.. di sini anda semua akan dapat melihat bermacam macam jenis kuih dari semua daerah dan kampung di sekitar mukah atau bahagian bahagian lain di sarawak.. mereka akan menjual dengan kadar yang murah dan yang pasti itu memang kuih yang fresh.. sebab kadang kadang. ada kuih tu mereka memang hasilkan di gerai jualan.. :)




terdapat juga barangan unik dan kreatif yang boleh menarik minat pengunjung.. lazimnya mereka akan menjual barangan dapur dan alatan serbaguna tradisional yang dianyam.. :)
tak beli pun xpe. tengok2x jer pun boleh.. 
item hot yang selalu dijadikan cenderamata adalah keychain, tshirt, tabung dan sebagainya..


..............................................................
Pesta Kaul.. 
serius.. 
saya rindui suasana ini.. 

+_+

shopping bersama sibling.. 
laksa.. :(


jalan dari siang... 

sampai ke malam.. 
ahaha..
mcm x logik pulak kan.. +_+

ini adalah last pic aku masa kaul di mukah.. 
2010.. 
:)

its ok.. 

terima kasih untuk kawan kawan yang upload pic di fb.. 
terubat rindu kaul untuk tahun ini.. 
jadi kepada sesiapa yang belum pernah ke Pesta Kaul.. 

marilah kita berkaul di Pantai Kala Dana dan Pasar Mukah.. 
:)

kalendar Pesta Kaul 2012 anda boleh download di sini.. 

credit to this page.. 

for all the pic above.. 
Like this page to get more info about this festival.. 
:) 
thnks for reading.. 
Post a Comment
 

Oura Galaxy - Copyright © 2014 | Designed by Anne Shah