Monday, November 9, 2015

Pengalaman Guru Ganti Tamat Pengajian

Syukur Alhmadulilah.. malam ini masih bersemangat untuk mencoret kembali penulisan di sini. Penulisan terakhir dibuat pada sem akhir lepas. Rasa sweet sangat bila tengok gambar lama. Syukur, kini dah tamat pengajian dengan jayanya di UPSI. Plan dulu habis degree kekonon nak sambung master.. tapi sampai sekarang.. belum nampak lagi daya usaha untuk sampai ke situ..

 BATCH GALAXY

Ni rasanya gambar masa akhir sem 8 kelas sosiologi..  memasing dah ada perkembangan terbaru sekarang.. ada yang dah kawen.. ada yang nak kawen.. ada yang kerja dah.. ada yang nak sambung master.. tapi secara lazimnya semua sihat.. 

Sepanjang tidak menulis di sini.. banyak benda dah jadi sebenarnya.. syukur.. habis je pengajian di UPSI dengan tekanan dup dap dup dap.. akhirnya dapat la result yang memuaskan hati. rasa bersyukur sangat. sebab kurang sikit beban. Tapi sekarang rasa masih terkial kial nak cari kerja. Kadang kadang rasa fed up give up jugak nak carik kerja.. tapi bila penat rasanya menggapai usaha degree pendidikan dulu.. maka.. intensiti usaha ditingkatkan lagi.. 


Bermula dari Februari lepas, aku dah keluar masuk untuk jadi Guru Ganti.. apa yang bestnya.. macama macam pengalaman aku dah dapat.. Alhamdulilah.. aku rasa aku lebih berdisiplin dalam kerja.. kih kih kih.. ye la.. nama baik UPSI kena jaga tau.. bukan senang aku nak masuk upsi tu.. menangis nangis aku interview..  Macam macam ragam budak yang aku lihat.. hati kena kental kalau nak jadi cikgu.. lagi satu semangat cintakan sekolah kena ada.. barulah kau akan turun ke sekolah dengan penuh semangat dan sayang untuk tinggalkan sekolah walaupun dah tamat sesi persekolahan.. 

Masa jadi Guru ganti.. aku dapat tugas untuk jadi fasilitator pengawas.. mak aih.. bestnya.. dengan kediaman yang jauh beza masa aku jadi pelajar.. kah kah kah.. aku ganti kat sekolah aku.. jadi aku tau la sistem latihan macam mana.. tapi mungkin disebabkan sistem denda dan dera tak boleh nak pakai sangat.. kem mereka jadi tak fun sangat la.. kalau zaman aku sekolah menengah dulu.. lambat sikit.. memang KENA  la.. hahaha.. 


Dalam tempoh ganti jugak.. aku latih budak Debat. aku tahu.. aku paham.. budak budak mesti stress dapat cikgu kuat membebel marah marah macam aku.. teks tak siap.. maklumat tak dapat.. memang aku sental sikit mereka. nasib baik dapat debaters semua perempuan.. senang sikit kerja aku. Budak lelaki ni.. susah sikit nak marah marah.. tapi pengalaman bersama dorang memang best sangat.. lagi lagi budak yang aku latih tu menang.. hahaha..moment dorang datang serbu aku di Bilik Guru.. Cikgu.. kami menang.. alhamdulilah.. rasa sweet sangat.. macam aku nak peluk je semuanya.. semoga kalian terus kuat berusaha adik adik.. Cikgu dulu pun macam awak jugak.. tapi cikgu tak dapat pun bilik akses yang boleh dapat maklumat macam zaman korang sekarang.. Malam malam cikgu naik basikal pergi rumah Cikgu yang melatih cikgu.. rindu pulak zaman debat..tapi train budak pun lebih kurang je feellnya.. masa dorang berlatih.. cikgunya lagi risau.. cikgu nya tak boleh nak fokus.. sebab cikgunya tak dapat jadi cikgu pengiring.. ( memang tak la.. sebab sekolah aku jadi tuan rumah)... hahahaah
cikgu nya merasakan diri sedang berdebat bersama pelajarnya.. 
=_=



Bila tengok balik gambar ni.. memang rindu pada mereka..  tapi kadang kadang.. rindu pada sekolah.. kalau la aku posting.. memang aku mintak SMK Mukah tu.. feel bila kita mengajar di sekolah sendiri memang lain.. rasa rindu..   rasa seronok.. rasa geram.. semua rasa ada.. tapi paling sweet rasanya bila tengok bekas cikgu dulu dulu.. mak aih.. hahahaha.. 

Aku ganti banyak subjek.. bermula dari Bahasa Inggeris, Sains, Matematik, Pendidikan Moral, Pendidikan Sivik,, Pendidikan Jasmani memang sah sah aku dapat la.. seronok sangat bila aku ajar subjek major.. boleh pakai t-shirt ke sekolah.. Ini sangat meminimumkan penggunaan Baju Kurung.. dan aku dapat bersiap dengan lebih mudah.. kalau aku lari di kawasan sekolah.. tanpa tag nama.. sah sah aku kena tangkap budak sekolah ponteng kelas.. hahaha

lagi seronok main dalam gelanggang bersama dengan pelajar.. 


Sebenarnya.. pengalaman sepanjang menjadi Guru Ganti memang rasa ohsem sangat.. terima kasih sekolah lama.. sebab sanggup terima aku jadi guru di sana.. kalau dapat jadi guru nanti.. dapat peluang tetap terus.. memang seronok sangat.. tapi sebab hakikat aku open market.. azam dan niat tu susah sikit nak dapat.. maka aku pun berdoa tiap tiap hari.. at least dapat jadi cikgu kat mana mana sekolah pun okay.. terima kasih sekolah lama.. :)

sempena dengan pengumpulan data graduan pendidikan di Sarawak tahun ni.. berharap sangat sebenarnya.. graduan pendidikan seperti kami ini diserap menjadi guru.. Dulu ada DPLI, ada interim ada GSTT.. tapi semua tu dah ada... 
seraplah kami.. seraplah kami.. seraplah kami.. amiiiin,,, 

Graduan Pendidikan dengan Pasaran Terbuka UPSI.. 
Galaxy Coaching Disember 2010




Post a Comment
 

Oura Galaxy - Copyright © 2014 | Designed by Anne Shah