Tuesday, October 19, 2010

Dua Lagi Mayat Tragedi Bot Karam Ditemui-Tragedi Bot Karam Sarawak


Difahamkan, bot ekspres itu cuba memotong tongkang yang diletakkan berdekatan kem pembalakan sebelum ia bergesel. Bot berkenaan kemudian cuba memotong tongkang berkenaan sekali lagi, namun gagal kerana tersangkut pada tali yang digunakan kapal tunda untuk menarik tongkang itu.
nak baca lgi tak? klik kat bawah ye..

TATAU: Tragedi perlanggaran sebuah bot ekspres dengan tongkang balak di Sungai Kakus dekat sini, petang semalam, yang mengorbankan empat penumpang manakala sembilan lagi masih hilang, sekali lagi menimbulkan persoalan mengenai aspek keselamatan perkhidmatan pengangkutan berkenaan. Ini berikutan seorang penumpang yang terselamat, mengesahkan semua kira-kira 30 penumpang bot ekspres yang dalam perjalanan dari Pekan Tatau ke Hulu Kakus, tidak memakai jaket keselamatan.


Jenis bot ekspres yang digunakan.


Silo Gerenang, 48, dari Rumah Panjang Polik, Nanga Rungan, Kakus, berkata dia juga tidak pasti sama ada bot itu menyediakan jaket keselamatan.

Dalam tragedi kira-kira jam 2.30 petang itu, bot ekspres berkenaan dikatakan terbalik dan karam selepas berlanggar dengan tongkang balak di Sungai Kakus dekat Kem Pembalakan Kelebu, Nangga Kakus. Bot ekspres itu bertolak dari Pekan Tatau pada jam 1.30 tengah hari.

Menurut saksi, perlanggaran itu berlaku ketika bot ekspres berkenaan cuba memotong tongkang terbabit.
Sehingga jam 12 tengah malam tadi, mayat empat penumpang ditemui termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia lima bulan, manakala sembilan lagi dikhuatiri lemas. Seramai 17 penumpang pula terselamat.
AHLI keluarga mangsa bot laju menunggu di pekarangan Hospital Bintulu, semalam. Gambar kecil, ALICIA dan Agnes antara mangsa bot karam.Mayat kanak-kanak perempuan berusia lima bulan itu dijumpai terapung berhampiran lokasi nahas sejurus kejadian, manakala mayat seorang lelaki ditemui terperangkap dalam bot itu pada jam 8 malam selepas di tarik ke darat.

Operasi menarik bot ekspres bermula jam 6 petang dan hanya berjaya ditarik ke darat pada kira-kira jam 8 malam.

Ketua Polis Daerah Tatau, Deputi Superintendan Wan Zaizuddin Wan Jaafar, berkata mayat ketiga ditemui pada jam 8.45 malam juga di dalam bot itu, manakala satu lagi mayat dijumpai pada jam 8.50 malam sebelum operasi mencari dan menyelamat dihentikan berikutan cuaca gelap.

"Setakat ini kita percaya sekurang-kurangnya sembilan penumpang termasuk wanita dan kanak-kanak masih hilang apabila bot ekspres itu karam selepas tersangkut pada tali tongkang balak," katanya.

Difahamkan, bot ekspres itu cuba memotong tongkang yang diletakkan berdekatan kem pembalakan sebelum ia bergesel. Bot berkenaan kemudian cuba memotong tongkang berkenaan sekali lagi, namun gagal kerana tersangkut pada tali yang digunakan kapal tunda untuk menarik tongkang itu.

Zaizuddin berkata, pihaknya terpaksa menarik bot ekspres yang tenggelam menggunakan kren balak sebelum menemui tiga penumpang yang terperangkap di dalamnya.

"Semua mayat mangsa yang ditemui dihantar ke Hospital Bintulu menggunakan bot. Saya harap keluarga mangsa tidak masuk ke lokasi kejadian kerana bimbang ia akan mengganggu operasi mencari," katanya.

Sebahagian daripada mangsa yang terselamat yang dibawa ke hospital.Antara 17 mangsa yang terselamat dan mendapat rawatan di Hospital Bintulu ialah Zamhari Azmi, 39, Chai Ngim Fat, 39, Mohamad Dol, 44, Elizabert Ang Dian, 28, Enes Oliver Suping, 2, Hellena Mena, 3, Jekson Ukit, 39, Silvia Jakson Kassim, 1, Emilia Jekson, 1, Lio Jok, 50 dan Dayang Rezalina, 27, manakala enam lagi tidak mengalami sebarang kecederaan.
Post a Comment
 

Oura Galaxy - Copyright © 2014 | Designed by Anne Shah